Address

Oudebaan 39
2530 Boechout

Get in Touch

+32 3 455 08 94

info@hofvanreyen.be

Brouwerij - Hof van Reyen

Geschiedenis

Brouwerij "De Kroon"

Opvolging van Jan Corluy

Hof van Reyen

Er zijn in de loop der tijden heel wat brouwerijen geweest in Boechout. Meestal begon het met een herberg. Zo werd in een Boechoutse schepenbrief van 20.1.1645 , betreffende het "beleid" of visitatie van de Heerbaan te Boechout , melding gemaakt van "de herberge De Croon alias de sukkel ".
Dit eigendom behoorde toe aan Hans of Jan Van Elzen , welke het in 1646 verkocht aan zijn neef Adriaan Van Elzen en diens vrouw Marijke Faes. Van dit echtpaar ging het goed over op hun zoon Loureis op 17 juli 1671.


Uit de desbetreffende akte bleek dat Adriaan Van Elsen de brouwer was geweest van de brouwerij. De beschrijving van het verkochte eigendom luidde aldus : "Een hofstede met huijsinge, stalle, plantagien, boom-gaerde, hove, lande, gronde, doernehagen, visputte, groot 1/2 bunder, genaamd de Croon, onder Boechout, met ook de brouwerij als op dezelfde stede gebouwd door hem, met al wat er in is ".

Loureis, nog brouwer in 1685, had een dochter, Anne Marie, welke gehuwd was met Marcus De Laet. Zij erfde "De Croon". De Familie De Laet telde 4 kinderen ; Jan-Frans, de oudste, werd pastoor te Hove, Jan-Baptist werd eveneens priester en bracht het tot kanunnik penotentiaris van de metropolitane kerk van de St. Rombouts te Mechelen, verder waren er nog 2 dochters, Theresia-Magdalana en Catharina.

Op 16 december 1738 kwam de brouwerij door koop in het bezit van het echtpaar Jan Buscops ( Bisschops ) - Catharina De Deken. Zij werden in 1775 opgevolgd door hun zoon Jan-Baptist. Deze nam in 1790 een hypotheek op "Eene grooten reystal, door hem tot huijsinge en stallinge gemaakt, langs de oostzijde gelegen tegen de huijsinge en de brouwerij De Croon ".

Rond de eeuwwisseling volgde 3 brouwers elkaar op : In 1789 kocht Petrus-Joannes van Berkelear de Croon, in 1804 was het eigendom van Peeter-Frans Crauwels, in 1810 behoorde zij reeds toe aan Petrus-Josephus Corluy en zijn echtgenote Anne-Marie Van Bouwel. Jan, zijn broer, was maalder op de stenen molen en hijzelf was burgemeester van Boechout van 1818 tot aan zijn dood ( 1822 ).

Het gezin Corluy telde 4 dochters en 1 zoon, Johannes-Cornelius, geboren te Boechout in 1815. In 1834 stond moeder Corluy nog steeds opgetekend als "brouwster "en eigenares van de brouwerij. Jan-Corneel volgde zijn moeder op in de zaak. Hij huwde Joanna-Catarina Peeters, dochter van Peeters, brouwer in "De Reiger "te Vremde.Uit dit huwelijk sproten 3 zoons en 1 dochter. De derde zoon, Joannes-Henricus, geboren te Boechout op 6.7.1856 werd priester.

Jan Corluy nog brouwer in 1867, werd later opgevolgd door zijn laatste zoon, Egidius-M-August, die brouwer bleef tot ongeveer het einde van de XIX de eeuw, wanneer hij de brouwerij verkocht aan Victor Heylen, uit Morkhoven. August Corluy kwam in de kom van het dorp wonen (nu Heuvelstraat 31, in gebruik door v.z.w. Sfinks ). Hij werd in 1900 burgemeester van Boechout en bleef het tot in 1911. Hij was vader van wijlen schepen Ludovic Corluy. Victor Heylen-Van Everbrouck was de laatste brouwer in "De Kroon "en tevens in heel Boechout. Het brouwen werd er gestaakt in 1928.

Enige jaren werd er nog verder gewerkt met een aftrekkerij, maar dan lag alles stil en verlaten. Indien niet spoedig ingegrepen werd, zouden weldra de namen Kroonstraat en Victor Heylenlei littekens geworden zijn van het verleden.

Grootvader Albert Pauwels was al kok en Walter Pauwels trad in zijn voetsporen. Samen met zijn vrouw Monique Van Den Bleeken begon hij in 1963 een traiteurszaak in Mortsel, waar ook Albert Pauwels regelmatig een tandje bijstak. Wat later volgde de verhuis naar een voormalige dokterswoning, eveneens in Mortsel, die werd omgebouwd tot feestzaal.
Eind jaren '70 kochten Walter Pauwels, zijn echtgenote Monique Van Den Bleeken en hun zonen Pascal en Dominique een verlaten brouwerijcomplex in Boechout, dat ze restaureerden tot 'Hof Van Reyen'. Een immense opdracht, die ze grotendeels eigenhandig volbrachten, terwijl de feesten onverminderd doorliepen. Vandaag geniet deze prachtige feestlocatie een benijdenswaardige reputatie bij een gevarieerd publiek van particulieren, bedrijven en verenigingen.

Sinds 2008 is 'Hof Van Reyen' overgelaten aan Dominique en Pascal Pauwels, die het levenswerk van hun ouders voortzetten. Beiden groeiden ze op in een wereld van professionele feestverzorging en leerden al van jongs af aan de handen uit de mouwen te steken om het feestvierders maximaal naar hun zin te maken. Dominique neemt de organisatie en administratie voor zijn rekening, Pascal is thuis in de keuken en wat daar allemaal bij hoort.

Share by: